Fredrik Jonsson // Fredrik Master

En annorlunda kokbok - till barn - för familjer

Oavsett om man lagar mat, skapar recept eller skriver en artikel, så måste skapandet grunda sig i en och samma känsla. Man måste göra det med sitt ”hjärta”. Utan rätt känsla på plats och utan sitt ”hjärta” i det man gör blir saker och ting oftast likgiltiga och betydelselösa.

”Kalle Kula Pannkakskungen” grundar sig i att förverkliga en av mina livs stora drömmar. Boken har sin bakgrund i en historia som min far berättat för min mors dagbarn i över trettio års tid. Jag har under årens gång tagit till mig denna historia, ända sedan barnsben har jag i mina tankar byggt vidare på berättelsen och nu slutligen skrev jag ned den. Boken har flertalet andemeningar, eller ”knorrar” som min mor uttrycker det, då det bland mycket annat beskrivs vad som är viktigt att tänka på när man lagar mat, räkneexempel och färgbeskrivningar. Avslutningsvis lyfts det absolut viktigaste fram, Mat & Kärlek!

Det blir roligare om man gör det tillsammans

Det är inte för inte som receptet på pannkakor till pannkakstårtan är skrivet på hundra pannkakor och det är inte för inte som flertalet ingredienser är desamma från recept till recept. Önskar man ett pannakaksrecept (som det redan finns flera tusen av) så är denna bok inte det ultimata medlet, då kan man göra som alla andra och googla sig fram och titta i mobilen medan man står i köket och blandar smeten.  Recepten benämner jag som ”flärdfria” men med det menar jag inte att ett barn på sex till nio år ska ställa sig i köket och följa receptet på egen hand, gör de det så är de riktigt duktiga. Min tanke när jag skrev boken var nog mer att barn tillsammans med vuxna lagar mat utifrån recepten och gör vardagssysslan till något roligt och minnesvärt.  Att följa ett recept till punkt och pricka är samma sak som att måla av och plagiera en tavla, ett sätt att förstöra konsten och jag hoppas på att alla som tittar på mina recept sätter sin egen touch på maträtten!

Ni förstår säkert var jag vill komma. Syftet med detta litterära verk är att inspirera och få barn och ungdomar att börja tänka själva, att i tidig ålder få inspiration till att laga mat och bli nyfikna på vår ädla konst i köket. Eller vuxna för den delen.

Jag har till vänner och bekanta sagt att Kalle Kula Pannkakskungen är en bok för alla, från ålder 1-100 år. Jag vill att de som kan läsa, läser den högt för de som inte kan läsa. Jag önskar att boken hjälper dem som precis börjat kunna läsa till att bli bättre på att läsa och jag vill att boken finns för de som snart inte orkar läsa längre. Boken skrevs till barn men kan likväl läsas av alla. Att kategorisera folk i målgrupper och i förhand bestämma vem som denna bok lämpar sig som bäst för är lika passé som att bestämma att en familj har en bestämd konstellation.  Hur ska jag kunna veta vem som i slutändan tycker om det som jag skapar?  

En bok för de som är eller vill bli mer lättsinniga, inte en bok för de ”fyrkantiga”.

”Kalle Kula Pannkakskungen” är ingen populistisk bok som bryter samhällsnormer skriven för att behaga institutionaliserade institutioner. Ej heller en bok lika magnifik som Harry-Potter. Det här är en lättsam berättelse skapat med mycket hjärta och ren och skär kärlek, skriven utan ramverk, skriven för att dela glädje. Mest av allt vill jag att de som tar till sig boken får ett leende på läpparna och kanske ett eller flera goda skratt, för vi behöver mer glädje i världen. Förhoppningsvis inspirerar detta mästerverk till att vilja laga mat och äta gott. Eller kanske som jag fått det berättat för mig, inspiration till att när man blir stor skriva en egen bok och förverkliga sina egna drömmar.

Med passion, känsla och glädje
Fredrik Jonsson

Fredrik Jonsson // Fredrik Master