Fredrik Jonsson // Fredrik Master

Oavsett om man lagar mat, skapar recept eller skriver en artikel, så måste skapandet grunda sig i en och samma känsla. Man måste göra det med sitt ”hjärta”. Utan rätt känsla på plats och utan sitt ”hjärta” i det man gör blir saker och ting oftast likgiltiga och betydelselösa.

”Kalle Kula Pannkakskungen” grundar sig i att förverkliga en av mina livs stora drömmar. Boken har sin bakgrund i en historia som min far berättat för min mors dagbarn i över trettio års tid. Jag har under årens gång tagit till mig denna historia, ända sedan barnsben har jag i mina tankar byggt vidare på berättelsen och nu slutligen skrev jag ned den. Boken har flertalet andemeningar, eller ”knorrar” som min mor uttrycker det, då det bland mycket annat beskrivs vad som är viktigt att tänka på när man lagar mat, räkneexempel och färgbeskrivningar. Avslutningsvis lyfts det absolut viktigaste fram, Mat & Kärlek!

Det blir roligare om man gör det tillsammans

Det är inte för inte som receptet på pannkakor till pannkakstårtan är skrivet på hundra pannkakor och det är inte för inte som flertalet ingredienser är desamma från recept till recept. Önskar man ett pannakaksrecept (som det redan finns flera tusen av) så är denna bok inte det ultimata medlet, då kan man göra som alla andra och googla sig fram och titta i mobilen medan man står i köket och blandar smeten.  Recepten benämner jag som ”flärdfria” men med det menar jag inte att ett barn på sex till nio år ska ställa sig i köket och följa receptet på egen hand, gör de det så är de riktigt duktiga. Min tanke när jag skrev boken var nog mer att barn tillsammans med vuxna lagar mat utifrån recepten och gör vardagssysslan till något roligt och minnesvärt.  Att följa ett recept till punkt och pricka är samma sak som att måla av och plagiera en tavla, ett sätt att förstöra konsten och jag hoppas på att alla som tittar på mina recept sätter sin egen touch på maträtten!

Ni förstår säkert var jag vill komma. Syftet med detta litterära verk är att inspirera och få barn och ungdomar att börja tänka själva, att i tidig ålder få inspiration till att laga mat och bli nyfikna på vår ädla konst i köket. Eller vuxna för den delen.

Jag har till vänner och bekanta sagt att Kalle Kula Pannkakskungen är en bok för alla, från ålder 1-100 år. Jag vill att de som kan läsa, läser den högt för de som inte kan läsa. Jag önskar att boken hjälper dem som precis börjat kunna läsa till att bli bättre på att läsa och jag vill att boken finns för de som snart inte orkar läsa längre. Boken skrevs till barn men kan likväl läsas av alla. Att kategorisera folk i målgrupper och i förhand bestämma vem som denna bok lämpar sig som bäst för är lika passé som att bestämma att en familj har en bestämd konstellation.  Hur ska jag kunna veta vem som i slutändan tycker om det som jag skapar?  

En bok för de som är eller vill bli mer lättsinniga, inte en bok för de ”fyrkantiga”.

”Kalle Kula Pannkakskungen” är ingen populistisk bok som bryter samhällsnormer skriven för att behaga institutionaliserade institutioner. Ej heller en bok lika magnifik som Harry-Potter. Det här är en lättsam berättelse skapat med mycket hjärta och ren och skär kärlek, skriven utan ramverk, skriven för att dela glädje. Mest av allt vill jag att de som tar till sig boken får ett leende på läpparna och kanske ett eller flera goda skratt, för vi behöver mer glädje i världen. Förhoppningsvis inspirerar detta mästerverk till att vilja laga mat och äta gott. Eller kanske som jag fått det berättat för mig, inspiration till att när man blir stor skriva en egen bok och förverkliga sina egna drömmar.

Med passion, känsla och glädje
Fredrik Jonsson

Läs hela inlägget »

Will you still love me tomorrow?
Bekräftad, bejakad, uppskattad och sedd. Är det inte det vi alla människor vill i olika grader av vardera känslan? Är det inte när vi är som mest sårbara som vi söker trygghet i en annan famn?

Kärleken är lika personlig och subtil som smakupplevelserna för en individ.  Mat och kärlek har sedan länge varit två områden som legat mig varmt om hjärtat. Både fristående från varandra, sammanslagna och som två fundamentala parametrar i mitt liv.

Alla kommer vi nog ihåg vår första kärlek. En inristad, rå kärlek som skapat minnen för livet. Själv minns jag henne som om det var igår. Jag kunde inte slita blicken från henne, jag stod och stirrade på henne i flera timmar, helt uppslukad av hennes ögon, tagen av hennes utstrålning. Jag fantiserade om hur det skulle vara att få krama om henne, att få smaka på henne. Hon hette Vera. Vera var den vackraste kvinna jag någonsin sett. Vera var villig och vild. Hon gjorde mig vild. Jag längtade tills den dagen jag skulle fylla 18, då jag utan skuld skulle få kyssa henne och känna värmen i kroppen. En legal, förbehållslöst och ovillkorlig kärlek. “Will you still love me tomorrow?” hade hon skrivit till mig på en svart etikett.  Varje kväll svarade jag henne att jag kommer att älska henne livet ut. Rituellt ristade jag in V + F i eken som stod uppe på det stora berget, en symbolisk handling för vår eviga kärlek. Men precis som med allt annat här i livet är kärleken en situationsbaserad händelse som endast lever förevigt inom oss. Vera försvann, Vera tog slut.

Sprit och kvinnor har en tendens till att ställa till problem. Det sunda förnuftet ersätts av känslomässig förvirring och både huvudet och världen snurrar till. Underbart är kort och är det inte de där ögonblicken av het passion och kärlek som vi strävar efter hela livet, extrema känslor som sätter vår värld i gungning?  Nu sitter jag och stirrar ut i mörkret framför mig och drömmer om nya, heta ögonblick.
 

Läs hela inlägget »
Bakgrunden till namnet
Innan vi kastar oss in i nya äventyr och utmaningar så måste vi först blicka tillbaka till ett fundamentalt stadium. Många undrar varför jag antagit namnet  Fredrik Master.


Här är anledningen.
Det finns mer än bara en narcissistisk sida vid valet av namnet. Visst är jag en mästare på mycket av det jag gör men historien sträcker sig längre tillbaka i tiden än för ett år sedan. Min far som har entreprenörsblodet i sina vener är en av den där gamla skolans gubbar, en 50-talist som byggt upp och skapat sig sin egen lycka. Han har genom årens gång haft sina företag och Mästare är inte bara genomgående i namnet. Den gedigna kunskapen har förvärvats genom hårt arbete, egen skolning och kärlek till hantverket, precis så som jag införskaffat mig som min kunskap om matlagning.

Min fars företagsnamn har bland annat varit MurarMästarn, MålarMästarn och ByggMästarn och nu då mitt som är Fredrik Master antaget efter deltagande i Sveriges Mästerkock,  den svenska versionen av Masterchef.
 
Många vet att jag sen tidigare tycker om svensk husmanskost och kanske finner vi anledningen till det genom ordentlig mat som arbetare behöver för att orka mura, blanda och bygga. Riktig mat som biff rydberg, raggmunk med fläsk och rotmos med fläsklägg.

Ett hett tips när du gör biff rydberg är att du steker löken i fettet och skyn från köttet.

Min fars medvetenhet om riktig mat för att orka mura sträcker sig även till dryckesvärlden och vikten av vätska i kroppen, han brukar säga som så här;

”först tar vi en slev bruk, sen lägger vi på en sten och sist sköljer vi ned med en klunk pilsner”

Företag byggs upp, säljs eller ombildas men namn blir ihågkomna och kan leva för evigt.

 En Mästare är alltid en Mästare.

Traditioner är till för att hållas och regler brytas. Självklart förvaltar vi namnet Mästaren i släkten och tar det från entreprenad in i gastronomins värld.
Läs hela inlägget »
Fredrik Jonsson // Fredrik Master